Cara mengecilkan perutCara mengecilkan perutCara mengecilkan perutMemiliki perut berbentuk adalah impian bagi setiap wanita mahu pun lelaki.Namun hakikatnya semakin usia bertambah dari remaja ke dewasa umumnya akan mengalami perubahan pada bentuk badan terutamanya adalah perut. Biasanya perut akan berubah menjadi buncit setelah menginjak usia dewasa.

Antara faktor-faktor penyebab perut buncit adalah metabolisme tubuh yang berubah. Saat ketika kita mengambil makanan tubuh akan menyerap apa yang kita makan bagi tujuan perbesaran dan perkembangan hormon.Setelah pengambilan berhenti maka apa yang kita makan akan diproses menjadi tenaga dan sisanya akan disimpan dalam bentuk lemak.Cara yang paling efektif dan mudah untuk mengecilkan perut dalam waktu yang singkat ialah dengan melakukan senaman.

Senaman Mengecilkan Perut

✓ Berjoging mampu menyusutkan lemak di perut anda, cara ini sangat mudah dilakukan,.Berjoginglah setiap hari dan lakukannya disetiap pagi(jika anda mempunyai masa),berjoging juga akan membuat jantung anda menjadi sihat. 

✓ Bermain dengan gelung hulla, selain berjoging cara ini juga mampu menyusutkan lemak yang bersemayam didalam perut anda. Lakukan setiap hari minimal 1-2 jam setiap sesi, agar perut anda terbentuk dengan sempurna dan ramping.

✓ Yoga sudah terbukti banyak manfaatnya, selain dapat digunakan sebagai meditasi atau menenangkan jiwa dan hati,yoga juga sangat baik untuk membakar lemak di perut...Ikutilah mana-mana kelas yoga secara harian agar anda mendapat hasilnya semakin maksima.Anda juga boleh mempelajari kaedah senaman 10 minit dengan menonton video dibawah.


Makanan Sesuai Bagi Yang Ingin Mengecilkan Saiz Perut


Rasberi - Buah yang tergolong kedalam kategori rasberti seperti stroberi, blueberi, sangat baik untuk tubuh karena diperkaya vitamin C yang bermanfaat meningkatkan kekebalan tubuh. Selain mengandung serat yang baik untuk pencernaan dan fungsi usus, Anda juga merasa kenyang dalam jangka waktu lama bila mengonsumsi buah beri ini.

Kubis adalah sumber yang kaya akan vitamin K penting, hal ini juga membantu anda untuk tidak kembung.

Kacang-kacangan, seperti kacang mete, almond dan lainnya sangat baik dan kurang lemak. Kajian menunjukan bahawa orang yang mengambil kacang-kacangan secara teratur lebih mudah menurunkan berat badan. 

Oatmeal menjadi makanan kegemaran bagi orang yang sedang diet.Makanan jenis ini mengandungi kurang lemak tapi mampu membuat anda kenyang dan memberikan tenaga. Makanan ini juga membantu menjaga kadar gula darah anda.

Telur merupakan sarapan yang baik untuk tubuh kita.Berdasarkan dari kajian, telur memberikan karbohidrat paling mengenyangkan dan mampu membuat kita bertahan untuk tidak mengambil makanan lain.Di sinilah terbukti telur mampu membantu menurunkan 65 peratus berat tubuh

Pilihlah Kaedah Yang Selamat...

Memang ada banyak cara yang dapat dilakukan untuk pengecilan mahupun diet.Namun janganlah anda hanya menginginkan yang jenis cepat sahaja..lakukanlah dengan cara yang mudah dan menyehatkan. Hindari dari mengambil ubat-ubatan,sentiasa jaga kesihatan anda kerana itu lebih penting dibandingkan dengan penampilan.

Cara diet cepat